De Gele Rups 9. Vondelpark

2 GELE RUPS 2kopie

LIJN 2   

Hoofdstuk 9. Vondelpark 

Pagina 42 in het boek

AMSTEDAM - Exterieur Vondelpark|3.

Vondelpark

Het Vondelpark heeft een lange geschiedenis. In 1864 neemt een groep particulieren het initiatief tot de aanleg van een rij- en wandelpark. Voor dit doel wordt er moeras en weilanden aangekocht, die deels bestemd waren voor de aanleg van een station van de Staatsspoorwegen. De architect J.D. Zocher krijgt de opdracht om een ontwerp te maken. Bij aanvang van de zomer 1865 wordt het eerste deel van het Nieuwe Park zoals het aanvankelijk wordt genoemd voor het publiek geopend. Twee jaar na de opening van het park wordt het beeld van de dichter Vondel geplaatst. Al snel bezigt de Amsterdammer de naam Vondelspark, wat uiteindelijk officieel Vondelpark zal worden.
In 1875 neemt de zoon van Zocher, Louis Paul, het over en hij ontwerpt het laatste deel van het park. In 1877 is het park in zijn huidige omvang (47 hectare) vrijwel voltooid. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp van Zocher in grote lijnen gehandhaafd. In 1953 draagt de ‘Vereeniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark’ het eigendom van het park over aan de gemeente Amsterdam.
 

Engelse landschapsstijl  

Het Vondelpark is ontworpen in de Engelse landschapsstijl. Met behulp van kenmerken uit deze stijl is een park gecomponeerd dat de 19e-eeuwse Amsterdammer de illusie gaf van het perfecte natuurlijke landschap. Nog steeds zoeken bezoekers de rust te midden van de chaos van de stad en wanen zij zich in de natuur. Om dit gevoel te waarborgen moet zeer zorgvuldig worden omgesprongen met de oorspronkelijke vormgeving van het park. In 1996 wordt het Vondelpark aangewezen als rijksmonument. De historische aanleg van het park, een aantal in het park aanwezige gebouwen en enkele andere onderdelen krijgen in mei 1996 de status van beschermd rijksmonument. Het Vondelpark is dan uitgegroeid tot een van de meest bekende stadsparken van Nederland. Met ruim 10 miljoen bezoekers per jaar wordt het park door nog meer mensen bezocht dan in de jaren ’70. Daarmee is het het grootste en beroemdste gemeentepark in de stad. De groene oase beschikt over een beroemd openluchttheater, talloze speelplekken voor kinderen en meerdere cafés en restaurants, waardoor het in elk seizoen drukbezocht wordt. Het is geliefd bij zowel bewoners als bezoekers.