De Gele Rups 3. Anne Frank Huis

17 GELE RUPS 2kopie

LIJN 17    

Hoofdstuk 3 Anne Frank Huis 

Pagina 18 in het boek

anne

Ruim twee jaar zat Anne Frank met haar familie ondergedoken in het Achterhuis van het pand aan de Prinsengracht 263, waar Anne’s vader, Otto Frank, zijn bedrijf had. Ook de familie Van Pels en Fritz Pfeffer hadden hier hun schuilplek.

De toegang tot het Achterhuis was verborgen achter een draaikast die speciaal voor dit doel was gemaakt. Het kantoorpersoneel hielp de onderduikers met eten en bracht ‘nieuws van buiten’. Op 4 augustus 1944 werd de schuilplaats verraden en de onderduikers werden gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. Alleen Otto Frank overleefde de oorlog.

Beleef de tijd van Anne Frank

De kamers in het Anne Frank Huis, alhoewel er geen meubels meer in staan, ademen nog steeds de sfeer uit de onderduikperiode. Citaten uit het dagboek, foto’s, filmbeelden en originele voorwerpen van de onderduikers en de helpers illustreren de gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld. Het geruite dagboek en andere originele geschriften van Anne Frank zijn hier te zien.

Niet geschikt voor mindervaliden

Het voor- en achterhuis zijn beide slecht toegankelijk voor mindervaliden. De ‘Hollandse beenbreektrap’, zoals Anne Frank het in haar dagboekomschreef, en de indeling van het pand zijn hiervan de oorzaak.