De Gele Rups 10. Bloemenmarkt

12 GELE RUPS 2kopie

LIJN 12   

Hoofdstuk 10. Bloemenmarkt 

Pagina 46 in het boek

bloemen

Bloemenmarkt

Geniet extra van uw dag met een bezoek aan de beroemde drijvende Bloemenmarkt in Amsterdam. Of het nu mooi weer is of regent, dit stukje van de Singel in het stadscentrum is van maandag tot en met zaterdag gevuld met de prachtige kleuren en geuren van verse bloemen. De markt is geliefd bij toeristen en de lokale bevolking. Neem tulpenbollen mee voor uw tuin of huisplanten voor in uw woonkamer.

De Bloemenmarkt,

bloemen- en plantenmarkt voluit, is een permanente markt in de binnenstad van Amsterdam. De markt was tot 1862 gevestigd aan de Sint-Luciënwal maar toen de Nieuwezijds Voorburgwal in 1883 gedempt werd moest de bloemenmarkt verhuizen naar de huidige locatie aan het Singel tussen het Koningsplein en het Muntplein. In die tijd heette de markt nog bomen- en plantenmarkt, er werden nog nauwelijks snijbloemen verkocht tot de jaren 60 van de 20e eeuw. De marktkramen zijn gevestigd op boten liggend in de gracht. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat alle bloemen en planten op deze markt nog dagelijks via het water werden aangevoerd van buiten de stad. In de afgelopen decennia is de bloemenmarkt meer en meer een toeristische attractie geworden, waardoor het assortiment hieraan werd aangepast. Zo worden er tegenwoordig ook veel bloembollen en geweldige Nederlandse souvenirs verkocht. Het is zelfs zo dat de souvenirs de overhand dreigen te krijgen, doordat deze veel meer gekocht worden door toeristen, dan bloemen en planten. De gemeente probeert hier paal en perk aan te stellen, door een maximum te stellen aan de hoeveelheid souvenirs die te koop aangeboden worden. Dit leverde conflicten op met de marktkooplui, die bang waren hierdoor het hoofd niet boven water te kunnen houden. Er is afgesproken met de gemeente dat alleen bloemen en planten en gerelateerde producten verkocht worden.

Tulpen in Nederland

Tulpen staan al sinds de Gouden Eeuw 400 jaar geleden synoniem voor Nederland, en dan vooral Amsterdam. In die tijd werden ze voor het eerst uit het Ottomaanse rijk geïmporteerd in Nederland. Inmiddels is de tulpenkwekerij, en ook die van andere bloemen, uitgegroeid tot een enorme industrie. Elke lente trekken de kleurrijke tulpenvelden miljoenen toeristen naar Nederland. Geliefde plekken zijn bijvoorbeeld de bloementuinen van de Keukenhof en FloraHolland , de bloemenveiling in Aalsmeer. Amsterdam houdt zelfs elke lente een Tulpenfestival. Maar terwijl deze attracties op hun mooist zijn in maart, april en mei kunt u het hele jaar door van tulpen genieten op de drijvende Bloemenmarkt in Amsterdam.

Typische Nederlandse souvenirs

Deel uw herinneringen aan Nederland en Amsterdam door typisch Nederlandse souvenirs mee te nemen. Naast de bloemen vindt u op de sloepen van de Bloemenmarkt talloze cadeauwinkeltjes. Vraag de winkeleigenaar naar de exportregels voordat u zaden of bloembollen aanschaft voor uw eigen tuin en kies alleen exemplaren die zijn verpakt en goedgekeurd voor de export. Anders worden uw aankopen mogelijk in beslag genomen door de douane. Neem ook een moment om de verschillende soorten Hollandse kaas te proeven: kaasmakers hebben naast de bekende Gouda nog zoveel andere heerlijke kazen te bieden. Ook sleutelhangers, houten tulpen en ansichtkaarten zijn hier overal te vinden. In het Christmas Palace kunt u andere geschenken aanschaffen. Deze winkel is gespecialiseerd in kerstballen en andere kerstdecoraties, vaak met een Amsterdams tintje, en is het hele jaar door open.

In de buurt

De Bloemenmarkt ligt in het hart van Amsterdam, dus er zijn talloze winkelgelegenheden in de buurt te vinden. De Kalverstraat en Leidsestraat met hun bekende modeketens en lokale boetieks liggen om de hoek. Aan het culturele Spui vindt u de belangrijkste boekenwinkels in de stad en als u geluk hebt ook kunst- of boekenmarkten. Bioscoopliefhebbers moeten even binnenlopen bij Pathé Tuschinski met zijn overdadige Art Decostijl, gedetailleerde versiering en prachtige entreehal met spectaculaire balkons.