Een spionagemissie achter het IJzeren Gordijn. Gaat dit goed? Dus niet!
De herinneringen aan zijn Surinaamse avontuur zijn langzaam aan het vervagen. Na zijn afstuderen in 1987 neemt Peter tegen heug en meug een baan aan als leraar op een kakineus lyceum in Hilversum. Er komt in december wat afleiding door een werkweek naar zowel West- als Oost-Berlijn. Onverwacht is er een telefoontje van de BVD en tijdens dit gesprek komt de reis naar Berlijn ter sprake. Dit wordt aanleiding Peter opnieuw voor een opdracht te vragen. Ditmaal gaat het via de Inlichtingen Dienst Buitenland (IDB).
Het blijkt dat de controverse tussen Oost en West nog lang niet voorbij is, ontwapeningsbesprekingen ten spijt. Het zijn de jaren van de Amerikaanse president Reagan, de Russische leider Gorbatsjov, Star Wars, Glasnost en Perestrojka. Het gaat om computertechnologie die wederzijdse destructie nog steeds mogelijk maakt. Een stukje chiptechnologie dient uit het Oostblok te worden gesmokkeld. Peter wordt ineens een minuscuul radertje in het grote raderwerk dat de Koude Oorlog heet. Hij belandt in Oost-Berlijn en daar beginnen de problemen. Hoe redt hij zich eruit? Uiteindelijk is niets wat het lijkt.
Recensie(s)
Leraar maatschappijleer Peter Belinfante wordt voordat hij met een schoolklas naar het verdeelde Berlijn van 1986 vertrekt, benaderd door de Inlichtingendienst Buitenland. Hij moet een geheim optisch instrumentje in ontvangst nemen van een Oost-Duitse geleerde. Eenmaal in Oost-Berlijn wordt hij geschaduwd, gevangen genomen, ondervraagd en weer vrijgelaten. Wat is er aan de hand? Oppervlakkig spionageverhaal in jongensboekenstijl, al doet de schrijver er te veel seks in voor die leeftijd. Het gegeven dat een leraar tijdens een schoolreis wel even zo’n opdracht kan uitvoeren is ongeloofwaardig, dat hij ondanks een eerder avontuur voor zo’n opdracht gevraagd wordt (zie het zelfstandig te lezen ‘Suriname goodbye’*), de manier waarop vijandelijke agenten met de hoofdpersoon omgaan en de manier waarop hij zich weer bij de schoolreis aansluit, zijn dat evenzo. Het verhaal is net zo oppervlakkig als de verhoudingen die de hoofdpersoon begint en even snel weer afbreekt. Paperback met vrij kleine druk en smalle bindmarge.
(NBD|Biblion recensie, G.P. Schuring)
Uitstekende mix van fictie en geschiedenis
20 mei 2010
Een vlotte en goed gedocumenteerde thriller met een uitstekend plot, waarbij Belinfante een prima evenwicht weet te vinden tussen zijn eigen fictie en historische feiten in het Berlijn van voor de val van de Muur. In deze spionagethriller (lees page-turner) wist hij mij in ieder geval mee te voeren naar een (letterlijk en figuurlijke) climax, waarbij inderdaad niets is wat het lijkt. Plezierige bijkomstigheid in de verhaallijn zijn de hilarische stekeligheden naar de Gooise bekakte samenleving van de jaren tachtig, waarin de hoofdrolspeler leeft. Belinfante heeft zich m.i. met deze thriller een plek veroverd in de lijst van belangrijke Nederlandse thrillerauteurs.
Een aanrader.
- Pluspunten:
- Fantasierijk, Goed plot, Spannend
Uitgever: Mension
Titel: De Berlijnse Muur
Auteur: Peter Belinfante
- Nederlands
- 151 pagina’s
- mei 2010
- ISBN 97 89 077 32 23 45
- Nur code 305 / 332
- maart 2011
- € 17.50
- Uitsluitend via website te bestellen, excl verzendkosten (TNT tarief)