Suriname Goodbye Als een filmscenario trekt dit verhaal aan je voorbij
Voorjaar 1986. In Suriname heerst al een aantal jaren de dictatuur. Na de decembermoorden in 1982 komt het regime van Desi Bouterse in een behoorlijk slecht daglicht te staan.
In Nederland komen steeds meer aanwijzingen dat het land actief is met handel in drugs. De Amerikanen ondervinden hier ook hinder van en zoeken contact met Nederland. Maar wat valt er aan te doen?
Na de verkiezingen van mei 1986 komt er een mogelijkheid. Er is dan immers geen regering meer. Een paar leden van het demissionaire kabinet besluit actie te ondernemen. Er wordt een opstand voorbereid om in Suriname het regime ten val te brengen.
Het Ministerie van Buitenlandse zaken en de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) gaan hiermee aan de slag.
Er is daarbij hulp nodig, iemand moet naar Suriname gaan.
Een nietsvermoedende student wordt benaderd voor deze geheime opdracht. De student, Peter genaamd, reist eerst naar de Nederlandse Antillen waar hij een aantrekkelijke partner krijgt in de persoon van Joyce. Samen gaan ze naar Suriname en daar gaat het mis.
Er is sprake van verraad. Maar waar zit het lek? En hoe loopt dit af?
Suriname Goodbye is een zogenoemde faction,
een combinatie van facts en fiction.
Het kan echt gebeurd zijn, maar ook gewoon bedacht.
Recensie(s)
In december 1986 is Desi Bouterse aan de macht in Suriname, het land staat aan de vooravond van een revolutie. Student Peter wordt op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden. Daar krijgt hij de opdracht een informant uit Suriname vanaf Schiphol op te pikken. Maar er gaat iets mis en de boodschapper wordt vermoord. Daarna wordt Peter in het diepste geheim naar Curacao gestuurd om van daaruit een informant uit Suriname te smokkelen. Maar ook daar gaat het mis. Voor in het boek bevindt zich een inhoudsopgave met hoofdstuktitels die niets aan de verbeelding overlaten. De hoofdstukken vormen een goede opdeling van het verhaal en zijn logisch geplaatst. De schrijfstijl is vlot en bijna filmisch. Zelfs de stukken waarin de situatie van 1986 in Suriname uitgelegd wordt, blijven boeien. De auteur is van oorsprong historicus en werk als eindredacteur bij een maandelijks magazine over klassieke auto’s, hetgeen hij in dit debuutverhaal ook tot uitdrukking brengt. Paperback met kleine druk en smalle bindmarge.
Uitgever: Mension
Titel: Suriname Goodbye
- Nederlands
- 200 pagina’s
- maart 2010
- ISBN 97 89 077 32 23 21
- Nur code 305 / 332
- € 17.50
- Uitsluitend via website te bestellen, excl verzendkosten (TNT tarief)